Trädfällning Nacka – så räddades stugan

Trädfällning Nacka – så räddades stugan. I helgen var vi ute i en kompis stuga i Nacka. En återkommande tradition som hela familjen ser framemot. Att vistas ute i spenaten, basta och bada lite i höstmörkret samt spela lite spel. Bezzerwizzer – jag vann. Det är livskvalitet, men den här helgen fick vi även uppleva lite action mitt i idyllen. Vi blev nämligen tvungna att ringa ett företag för en trädfällning i Nacka. Om inte det samtalet hade gjorts – ja, då hade vi heller inte haft någon stuga att åka till i framtiden. 

Det knakade, milt uttryckt, i fogarna redan då vi åt middag. Vinden ven och jag tyckte hela tiden att den tilltog i styrka. Det handlade inte om någon storm eller en orkan: det var bara kraftig vind och jag kände att någonting var olustigt med detta. Kalla det förnimmelse, eller vad du vill – någonting kändes fel och jag gick ut från stugan för att ta mig en titt. Runt omkring stod en massa träd och i synnerhet ett av dessa såg ut att kunna blåsa omkull enbart genom mild bris. 

Jag pekade ut det för min kompis som till en början hånade mig och kallade mig paranoid. Trädet har stått i hundra år och kommer säkerligen att stå i minst hundra år till, det var hans diagnos. En diagnos som jag emellertid krävde en second opinion på. Enter: våra fruar. Båda dessa kvinnor enades om att min kompis hade undermåliga arboristiska kunskaper. De valde att ringa ett företag inom trädfällning i Nacka. Tur var väl det.  

Trädfällning i Nacka – ett effektivt, prisvärt jobb 

Företaget inom trädfällning i Nacka kunde rycka ut – om uttrycket tillåter – på stubben. De kom redan efter tjugo minuter och började gå omkring på gården. Trädet som jag pekat ut som sjukt och potentiellt livsfarligt stannade de extra länge vid. 

Arboristerna gick sedan fram till min kompis och frågade om hur länger trädet haft den där gråa färgen. Han drog den vanliga harangen om hundra år och minst hundra år till. Det var inte ens värt för honom att avsluta meningen. Trädet måste fällas, sa de – nu. De förklarade att en trädfällning måste ske och att en sådan borde skett för många år sedan. Minsta vindpust skulle kunna ödelägga hela stugan. Allt medan detta sas så stod jag där och rätade på ryggen och såg min kompis sjunka ihop mer och mer. 

Företaget inom trädfällning i Nacka satte sedan igång, med min kompis välsignelse, att ta ner trädet. Detta skedde snabbt och effektivt: jobbet var klart på under en timme och kvar blev bara en stubbe. Företaget tog med sig stammen, alla grenar och alla spår av det en gång så ståtliga träd som stod vid stugan. Stubben ska för övrigt även den avlägsnas genom en stubbfräsning. 

Trädfällning – hur många träd är sjuka? 

Allt detta gav mig en tankeställare. Hur många träd utgör egentligen en fara? Hur pass mycket koll måste man ha på träd och grenar? Varje liten gren kan ju potentiellt skada – kanske döda! – en person som befinner sig under trädstammen? Hur ser det ut inne i Stockholm – vilka håller egentligen koll på trädfällning där? Hur fäller man förresten träd inne i en större stad utan att riskera att exempelvis bilar tar skada?

 Klart står att företag inom trädfällning fyller en viktig funktion. Vi ska nog alla vara glada att sådana existerar – och samtidigt också lära oss att hålla koll på den närliggande naturen. Tack vare denna trädfällning i Nacka så bevaras vår tradition och vi kan även nästa höst åka till kompisens stuga för lite själslig rekreation.