Hårtransplantation – hur ska man tänka?

Jag är en av de män som lyckats dra en vinstlott i det enda genetiska lotteri som betyder någonting: jag har håret kvar på huvudet. För, och håll med om detta: för en man så spelar det ingen roll om en liten putande mage börjar synas, det gör inget om rumpan dras nedåt av tyngdkraften och det är bara coolt om det börjar synas lite rynkor i ansiktet. Men, så fort håret börjar dra sig tillbaka – problem. 

Det är den stora skillnaden mellan män och kvinnor. Vi bryr oss inte på samma sätt om våra kroppar och vi accepterar ett åldrande på ett mer öppet sätt. Vilket naturligtvis också har att göra med normer och krav från samhället. Kvinnor drabbas av en helt annan yttre press och helt andra krav än vad vi män gör; vilket naturligtvis är förjävligt. Håret är det enda som vi kan jämställa rent komplex -mässigt med kvinnans motsvarighet till extra kilon, till storlek på bröst, till platt mage och så vidare. 

En kompis ska få en hårtransplantation 

Män har det lättare, men därmed inte sagt att det inte gör ont att drabbas av håravfall. Jag har, som sagt, tur i denna fråga. Många av mina vänner har det inte. Jag vet inte hur många som plötsligt tycker att det är jäkligt snyggt att bära keps och som bär denna huvudbonad 24/7. Där anar man nästan att kepsen försöker dölja något, eller hur? 

Givetvis. Det som alltid visar sig är att det finns kraftiga vikar, en uttunnad lugg eller en kal fläck bak på hjässan. Jag har genom åren sett alla varianter: överkamningar, kepsar, hattar, hästsvansar, tappra försök att spara ut håret (spoiler: fungerar aldrig) och där en kompis till och med körde med en bandana under en period. Något som kvalificerade honom som världens mjäkigaste MC-snubbe. 

Samma kompis har nu tagit det ett steg längre. Han har bokat in en tid för en hårtransplantation. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta. Min bild av en sådan är att det bara blir konstigt. Håret som växer upp blir krulligt och tunt, det ser annorlunda ut och det känns väldigt märkligt att titta på. Jag förklarade detta för kompisen och han höll med mig fullt ut.

Ny behandling ger bättre resultat 

Men, han visade även upp en ny behandling – det sista halmstrået? – som var totalt annorlunda mot andra transplantationer. Det innebär att varje hårsäck – som är i en växande fas – förflyttas separat. I hans fall kommer man att plocka hår från ryggen och sätta det på hjässan. Bilderna han visade mig var faktiskt väldigt naturtrogna. Dessutom hade han kontaktat flera personer som testat behandlingen och han hade till och med bilat till Sigtuna bara för att träffa en av dessa. Kort sagt, han var påläst och han var redo att gå vidare. Vem är jag att stoppa in käppar i dessa hjul? 

<p>Skulle denna hårtransplantation visa sig fungera så blir ingen gladare än jag. Är han nöjd så är jag nöjd! Om inte, ja – då får han väl damma av bandanan igen. Svårare än så är det inte. Säger jag, med mitt långa, tjocka hår intakt.