Trogna läsare kanske minns att jag under en drabbning med fotbollslaget fick en tand utslagen för ungefär ett år sedan. Egentligen är det ju helt galet att i min ålder ägna tid åt att medvetet utsätta sig för skaderisker av det här slaget, men det är helt enkelt för kul för att jag ska kunna låta bli. Sedan avlöpte det hela ganska odramatiskt också. Jag fick snabbt tid hos en akuttandläkare som kunde konstatera att tanden inte gick att sätta tillbaka, varpå hon satte in en tillfällig tand som fästes i de kringliggande med en brygga. Lösningen var snygg, men den var också tänkt att vara just tillfällig.

Implantat är vägen att gå

Nu har denna tillfälliga lösning hållit i ungefär ett år. Och jag misstänker att den nog skulle hålla flera år till. Dock har jag nu, efter lite övertalning från min kära hustru, beslutat att satsa på en permanent lösning i form av ett tandimplantat. Ett tandimplantat kommer att göra att den nya tanden kommer att sitta lika säkert, och även se ut, som en riktig tand, och det är väl bra. Lösningen jag har nu kan nog ganska enkelt slås ut av ännu en armbåge i gympahallen i Enskede och jag är för gammal för att gå runt med glugg hela tiden.

I Sundbyberg fanns billigaste tandläkaren

Men gratis är det inte, och inte billigt heller. Faktum är att det är svindlande dyrt att få ett tandimplantat. Men efter gedigen forskning (läs googlande) har jag hittat en tandläkare i Sundbyberg som faktiskt har någorlunda rimliga priser på just tandimplantat. Ett sidospår här är att jag nu lärt mig att tandläkare prissätter väldigt olika. Ofta har man billigare priser än konkurrenterna på en del åtgärder och dyrare på andra. Ett sätt att nischa sig antar jag.

Den här tandläkaren i Sundbyberg har i alla fall valt att lägga sig något lägre när det gäller implantat. Så då får det bli dem. Efter tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd blir priset lite drygt tio tusen spänn. Visst hade jag kanske hellre spenderat dessa kulor på en weekendresa till London eller en exklusiv ytterrock, men jag är också tillräckligt stor för att inse att man ibland måste välja nytta före nöje.

Beprövad teknik

Så på onsdag morgon sätter jag mig i en tandläkarstol i Sundbyberg och får ett hål uppborrat i mitt käkben, där tandläkaren fäster en titanskruv. Det låter som science fiction, men i Sverige har man satt tandimplantat i snart drygt femtio år, så det ska inte vara några konstigheter. Tandläkarens bedömning är att jag har ett starkt käkben och god läkförmåga, så sköter jag munhygienen bra så kommer implantatet att växa fast på tre fyra månader och sedan kan jag få min nya tand. Att säga att jag längtar är att överdriva en smula, men det ska faktiskt bli skönt att få det här fixat en gång för alla.