Plugga inför teoriprovet

Det gäller att se till att plugga ordentligt när det är dags att avlägga teoriprovet inför körkortet. Många lägger mer tid på övningskörningen än på teorin, men den är precis lika viktig.

Det finns flera olika sätt att lära in teoridelen när det är dags att plugga inför körkortet. För den som inte riktigt klarar av att läsa och traggla på det sättet finns det teori man kan lära in genom att lyssna istället. Det finns också sidor online där man kan traggla igenom en massa frågor för att öva. Sätten att plugga inför teoriprovet är alltså många. Man kan själv välja ett eller flera av dessa sätt att lära sig på. Man väljer helt enkelt det sätt som passar en själv bäst. Det viktiga är att man gör det. Många lägger mer tid på själva körningen men inte lika mycket tid på att plugga. Men det är viktigt att plugga inför teoriprovet.

Viktigt att lägga ned tid på både teoriprov och körning

När man ska ta körkort så är det både en teoretisk del och en praktisk del som man ska avklara. Båda dessa delar behöver sitta ordentligt för att man ska få det där efterlängtade körkortet. Alla lär sig på olika sätt och även olika snabbt. Därför är det bra att det finns olika sätt att plugga teori på. Alla vill ju gärna få körkortet på första försöket. Tyvärr är det inte alltid det blir så. Men ger man järnet och pluggar, så kommer det att gå bra till slut.

Jag har fått tandsten och kan tappa tänderna

När besökte du senast en tandläkare eller en tandhygienist i Stockholm? Jag ställer frågan och jag gör det med en uppmanande ton. Se till att boka in ett besök. Jag själv var nämligen hos en tandläkare för några veckor och sedan och gjorde en rutinkontroll. Det var första gången på – kom vi fram till efter att ha tittat i min journal – åtta år. Åtta år av läsk, av godis, av andra sötsaker och av alkohol. Det märktes. 

Jag har alltid varit noggrann med att sköta mina tänder. Jag borstar dem tre gånger om dagen, jag använder tandtråd och jag ser hela tiden till att använda munvatten om jag vet med mig att jag ätit något extra sött. Det jag fuskat med är att besöka en tandläkare. Det har liksom fallit mellan stolarna. Dels som en följd av att jag trott att mina tänder varit i gott skick, dels som en följd av att det tar tid att gå till tandläkaren – man måste ta ledigt från jobbet – och dels av snålhet. Det jag kan säga är att snålheten i fråga kommer att ruinera mig. 

Det senaste besöket hos min tandläkare gav nämligen ganska skrämmande svar om min munhälsa. Jag hade inga hål och inga inga kariesangrepp – men däremot så hade jag exceptionellt mycket tandsten. Tandsten som letat sig ner i mina tandköttsfickor och som, faktiskt, gjort att jag löper risk för tandlossning. Jag fick en chock när jag hörde detta. En åtgärdsplan sattes in direkt och de senaste veckorna har jag besökt en tandhygienist i Stockholm tre gånger för att ta bort all tandsten och rengöra fickorna. Det måste stoppas, fickorna får inte bli djupare. Här handlar det om att rädda tänderna och ja: jag är riktigt rädd.  

Regelbundna besök hos en tandhygienist i Stockholm 

Det finns emellertid ganska goda prognoser. Med hjälp av regelbundna besök hos tandhygienisten – kanske varannan månad i en tid framöver – så kan utvecklingen bromsas in och mina tänder räddas. Jag har även fått en massa information och tips om hur jag ska agera i hemmet. Numera så använder jag smidiga tandstickor snarare än den klumpiga tandtråden jag alltid använt mig av. Det kommer förhoppningsvis att göra skillnad. 

Lärdomen av detta är att jag numera kommer att ta mina årliga kallelser till tandläkaren på allvar och jag kommer att fungera som en slags missionär för mina vänner – och för mina läsare här. Se till att aldrig hoppa över kontrollen hos din tandläkare. Det kostar pengar och det kräver en liten uppoffring, men det är något som ska ses som en riktig investering för framtiden. Att jag – som medelålders man med en hyfsat kosthållning – håller på att kämpa mot en tandlossning är något som bör fungera som en väckarklocka med en riktigt arg signal. Vi har bara en uppsättning tänder. Se till att ta tillvara på dina! 

Dags att slipa golven

Att slipa sina trägolv och göra en ny ytbehandling är ibland nödvändigt att göra för att golvet skall fortsätta hålla sig helt och inte förfalla. Har du fått djupare repor eller jack i golvet är det lätt hänt att det tränger ner smuts och fukt i håligheterna som gör att de blir än djupare och svårare att slipa ner. Om du ser att du har en större skada på ditt trägolv eller att det bara ser slitet ut så är det dags för en lättare renovering.

Snabb och dammfri golvslipning

Att slipa golvet i en större etta på cirka 40 kvm med trägolv överallt tar ungefär en dag. Idag används dammfria golvslipmaskiner vilket gör att det blir betydligt enklare att städa upp efter det att golvet slipats. Innan man började använda dammfria slipmaskiner kunde det ta flera veckor att få det rent hemma, det tunna fina dammet la sig överallt. 

Dammfri golvslipning fungerar så att det är en dammsugare monterad precis vid slipen som hela tiden suger upp slipdammet som blir. Det är enkelt att hitta prisvärd och dammfri golvslipning i Stockholm. 

Välj en ytbehandling som passar dig

De olika ytbehandlingarna som finns sänker varierande karaktär åt ditt trägolv. Beroende på vilket träslag ditt golv har så kan du välja mellan fyra till tio olika kombinationer av behandlingar för ditt golv. De vanligaste är olja, hårdvaxolja och lack men du kan även luta golvet eller använda såpa. Det går som sagt även att kombinera vissa av de olika behandlingarna för att få exakt det resultat som du vill ha. Hårdvaxolja och olja går att använda till betsning och du kan på så sätt få en annan färg på ditt golv. 

Du kan välja att behandla ditt golv själv eller låta de som hjälpt dig med golvslipningen göra det. Det kan vara klokt att lämna ytbehandlingen till yrkespersoner då det ofta blir bäst resultat då. Blir du missnöjd så måste du göra om hela processen vilket är både tidskrävande och kostsamt. 

Ta hand om ditt golv

När du slipat och behandlat dina golv gäller det att ta hand om dem så att de håller sig fina länge. Använd inte vatten och starka rengöringsmedel på sina trägolv. Vissa typer av ytbehandlingar tål inte rengöringsmedel över huvud taget. För att vara på den säkra sidan är det bästa att torka av dem med en torr trasa. Använd möbeltassar på dina bord och stolar så att du inte repar ditt nya fina golv.